BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sahabat Sejati

KAWAN amat mahal takrifnya. Itu lah yang ditakrifkan oleh Allah kepada hambanya. Sahabat mudah untuk di lafazkan tetapi susah untuk dizahirkan, kerana sahabat itu adalah tanggjawab dimana wujudnya kesetiaan & kejujuran yang bersatu didalamnya. Igat pada sahabat yg setia. Setia pada sahabat yang kasih, kasih pada sahabat yg rindu. rindulah pd sahabat yang menasihatimu. Sahabat tidakan hadir kalau tak dicari, sahabat juga tidakan ada kalau tak mencari. tapp cari la sahabat & berilah pada yang sudi, bukan meminta simpati...itulah erti SAHABAT SEJATI...Renungkanlah...


Sbda Rasulullah :" barang siapa hafal dan mengamalkan 7 kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah, malaikat & akan diampunkan dosa2nya walau sebanyak buih di lautan.."

1. Bismillahirrahmanirrahim : baca setiap kali hendak melakukan sesuatu.

2. Alhamdulillah : setiap kali habis melakukan sesuatu.

3. Astaghfirullah : jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

4. Insyaallah : jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.

5. Lahaulawalaquwwataillabilla : bile x dapat melakukan sesuatu yang agak berat @ melihat sesuatu yang buruk.

6. Innalillah : jika menghadapi musibah @ mendengar kematian.

7. Lailahaillallah : bacalah sepanjang siang & malam sebanyak2nya.

(amalkanlah selalu, semoga kita tergolong dikalagan orang yang terpilih oleh Allah... amin)

Sunday, May 13, 2012

Sekadar luahan hati

Assalamualaikum.

Hari ni, aku seronok sagat bila dengar kawan2 aku nak tunang, nak kahwin. Tapi tiba2 rasa cemburu pulak datang, ye la aku ni tak jumpa lagi jodoh aku. Adakah kerana aku ni terlalu memilih?? Bukan ke memilih tu penting, nikan tok mase depan aku jugak. Aku pun tak tau apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Aku cuma nak yang terbaik je. Tapi kadang2, bila terlalu cerewet la yang membuatkan orang perempuan sekarang lambat kahwinkan. Takut aku kalau kawin lambat.

Tadi aku keluar dengan mak pergi jalan2, aku ternampak la seorang ibu muda membawa anak kecil jalan2. Aku cakap dengan mak yang aku teringin nak bawak anak aku sendiri jalan2 macam orang yang aku nampak tadi, mak cakap " boleh je tapi janganlah memilih sangat ". Aku tanya lagi mak, " sesuai ke kalau angah ade anak seusia sekarang? " Mak kate " Boleh je,cuma awak je yang tak nak ". hehe... Teringin tu memang ade cumma nak cari calon tu yang masalah sebab aku ni cerewet.

Ape2 pun aku nak ucapkan tahniah kat kawan2 kolej aku yang nak kahwin dan tunang pada tahun ni. Semoga korang semua kekal sehingga akhir hayat dan mendapat zuriat yang soleh & solehah, Amin.

0 comments: