BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sahabat Sejati

KAWAN amat mahal takrifnya. Itu lah yang ditakrifkan oleh Allah kepada hambanya. Sahabat mudah untuk di lafazkan tetapi susah untuk dizahirkan, kerana sahabat itu adalah tanggjawab dimana wujudnya kesetiaan & kejujuran yang bersatu didalamnya. Igat pada sahabat yg setia. Setia pada sahabat yang kasih, kasih pada sahabat yg rindu. rindulah pd sahabat yang menasihatimu. Sahabat tidakan hadir kalau tak dicari, sahabat juga tidakan ada kalau tak mencari. tapp cari la sahabat & berilah pada yang sudi, bukan meminta simpati...itulah erti SAHABAT SEJATI...Renungkanlah...


Sbda Rasulullah :" barang siapa hafal dan mengamalkan 7 kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah, malaikat & akan diampunkan dosa2nya walau sebanyak buih di lautan.."

1. Bismillahirrahmanirrahim : baca setiap kali hendak melakukan sesuatu.

2. Alhamdulillah : setiap kali habis melakukan sesuatu.

3. Astaghfirullah : jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

4. Insyaallah : jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.

5. Lahaulawalaquwwataillabilla : bile x dapat melakukan sesuatu yang agak berat @ melihat sesuatu yang buruk.

6. Innalillah : jika menghadapi musibah @ mendengar kematian.

7. Lailahaillallah : bacalah sepanjang siang & malam sebanyak2nya.

(amalkanlah selalu, semoga kita tergolong dikalagan orang yang terpilih oleh Allah... amin)

Friday, February 14, 2014

Majlis Perkahwinan Nadia Syazana

Assalamualaikum.

Ini merupakan majlis perkahwinan kali kedua yang aku hadiri sepanjang cuti semester iaitu Majlis Perkahwinan Nadia Syazana. aku tau ramai kawan-kawan yang tak sangka aku akan datang sebab aku tak berapa rapat dengan Nadia. Dorang tak tau betapa rapatnya aku dengan Nadia semenjak kami sama2 harungi susah dan senang sepanjang kami memasuki Kursus Produk Halal di MISDEC. Aku akui yang aku tak berapa rapat dengan Nadia ketika di KUIM. Pertemuan kami di MISDEC mengeratkan hubungan aku dengannya begitu juga dengan keluarga kami.

Aku datang seorang dari Selangor dan di MC aku berjumpa dengan Kak Amal dan Kak Linda. Kemudian kami pergi kenduri dengan Azuan. Kenduri tersebut sangat meriah dan ramai orang. Bila aku sampai je, pengantin tengah bersanding kira pengantin pun baru tibalah. Aku sempat jumpa Kak Radhia bersama suami dan anaknya yang sangat comel tu. Aku x dpt jumpa Kak Wani dan Kak Nazihah. Budak2 KUIM takya cakap la, memang ramai.


Seronoklah dapat tengok dia kahwin dan jumpa kawan-kawan yang lain. Peluang macam ni tak tahu lagi bila datangnya. Aku doakan Nadia dan suami berbahagia dan dapat menjalani bahtera rumahtangga dengan tabah. Sampai sini sahaja. Wasalam.

0 comments: